Wat te doen als er geen lucht meer is?

Lucht is letterlijk overal. Of tenminste, overal waar mensen zijn is lucht. Onze aarde is omgeven met een atmosfeer waarbinnen we ongestoord kunnen ademhalen zonder er maar bij na te hoeven denken. Lucht is zo vanzelfsprekend dat we bijna zouden vergeten hoe bijzonder het eigenlijk is dat we overal schone lucht hebben.

Wat is lucht?

Lucht is eigenlijk een combinatie van zuurstof, stikstof en in veel kleinere hoeveelheden edelgassen en koolstofdioxide. De verhoudingen tussen al deze stoffen is vrij constant en verandert eigenlijk alleen naarmate je hoger boven het zeeniveau stijgt. Echter in uitzonderlijke situaties kan de samenstelling van de lucht dramatisch veranderen. Denk bijvoorbeeld aan brand of een gaslek. De lucht die we ademen en die ons normaal gesproken in leven houdt kan dan juist de oorzaak zijn van gezondheidsklachten, bewustzijnsverlies en zelfs de dood.

In geval van nood

Wanneer zich ergens een brand of een soortgelijke calamiteit voordoet, kan het voorkomen dat je als hulpverlener een ruimte moet trotseren waar de lucht niet geschikt is om in te ademen. Of misschien ben je wel iemand die toevallig ter plaatse is en door de rook moet komen om de brand zelf te vermijden. Ademluchttoestellen bieden in deze gevallen uitkomst en zorgen er letterlijk voor dat leven worden gered.

Een apparaat van levensbelang

Het zal je duidelijk zijn dat de kwaliteit van deze apparatuur van levensbelang is. Iemand die vertrouwt op een dergelijk apparaat vertrouwt dit apparaat letterlijk met zijn of haar leven. Daarnaast moet een dergelijk toestel ook nog eens makkelijk te gebruiken zijn. Ze worden tenslotte vaak gebruikt in situaties waarbij elke seconde telt en dus niet getreuzeld kan worden. Vandaar dat het gebruik van deze apparatuur eigenlijk net zo intuïtief zou moeten zijn als het ademen van lucht zelf.

Previous

Next