Het leven van een belastingdeurwaarder

Een belastingdeurwaarder is meestal in dienst van de belastingdienst of van een lokale overheid zoals een gemeente of waterschap. Dit zijn de mensen die naar het adres gaan van de debiteur om het geld te vangen wat er nog in achterstand is. In het ergste geval kunnen ze je eigendommen meenemen tot de waarde van je boete. Dit is geen makkelijke baan, maar wat houdt het nu precies in?

Opleiding

Je kan een opleiding doen tot invorderingsambtenaar. Dit is op HBO niveau en hiermee mag je werken op lokaal niveau bij belastingheffing en invordering. Je krijgt een officieel certificaat waarmee je meteen aan de slag kan. Daarna kan je een cursus doen tot deurwaarder voor de belasting.

Wat doet een deurwaarder?

Een belastingdeurwaarder als Cannock Chase wordt ingeschakeld door een schuldeiser als alle andere pogingen tot het achterhalen van de achterstand hebben gefaald. Dit is dus meestal een laatste oplossing voor een al lang spelend probleem. Eerst wordt een incassobureau ingeschakeld om middels brieven en andere communicatie de schuld te eisen.

Als dit niet heeft gewerkt, gaat de deurwaarder naar het adres van de debiteur en kan daar meer doen dan een incassobureau omdat hij een wettelijke status heeft. Zo kan de deurwaarder dus een dagvaarding uitbrengen, boedel- of loonbeslag leggen en zelfs een woning ontruimen.

Deurwaarder skills

Als deurwaarder moet je dus een groot aantal skills bezitten. Zo moet je mensenkennis hebben om op elke situatie juist te kunnen inspringen. Je moet assertief zijn, goede communicatie skills bezitten, afweten van het recht en sterk in je schoenen staan. Ook moet je als belastingdeurwaarder problemen kunnen signaleren en deze doorspelen aan bijvoorbeeld de GGZ en het Leger des Heils.

Deze baan is niet voor iedereen weggelegd. Je bent ongeliefd, je moet een sociaal werker zijn zowel als een politieagent en in de ergste situaties moet je mensen hun spullen afnemen. Aan de andere kant zijn dit alleen de ergste situaties en is de baan ook erg divers en leer je er heel veel van.

Previous

Next